Přidat článek
     Reklama

Domácí klíčení semen

Web: http://www.e-sandera.cz/klicky/

Klíčky pojídali už Staří Číňané, protože věřili, že jim vrátí mládí a dodají zdraví. Mořeplavci zase používají klíčky proti kurdějím, a to tak, že si nechávali semena klíčit přímo na lodích. Již po pár dnech se ze semínka stane klíček. Během té doby se škroby přemění na cukry díky enzymům. Ve chvíli, že se z malého klíčku stane výhonek, je přeměna dokončena a výhonek obsahuje maximum výživových látek. Klíčky i výhonky jsou plné vitaminů, minerálů, enzymů, cukrů a bílkovin. Obsahuje hlavně provitamin A, vitamin E, vitamin C, draslík, hořčík, fosfor, zinek a selen. Najdeme v nich ale také esenciální aminokyseliny, které podporují imunitu a metabolismus. Za zmínku stojí také chlorofyl, který má detoxikační a regenerační účinky.

 

Nejlépe se semínka nakličují na nerezovém cedníku. Ten položíme na prázdnou misku, která v něm bude držet vlhkost. Pokud se klíčení hodláte věnovat pravidelně, neváhejte investovat do speciálního nakličovacího setu. Nejdůležitější je semínka pravidelně každý den proplachovat vodou. Dělá se to proto, aby se zamezilo vzniku plísní. Semena navíc potřebují být stále ve vlhku (ale ne přímo ve vodě!). Podložíme je nějakou buničinou nebo netkanou textilií. Semínka budeme mít naklíčená už za dva nebo tři dny. Existují ale i semínka, která jsou nejlepší po jednom dni a později začnou hořknout (slunečnice a sezam). Před samotným klíčením nechejte semena nejprve nabobtnat ve vodě na 12 – 24 hodin. Vodu mezitím několikrát vyměňujeme kvůli čistotě. Poté umístíme do klíčící nádoby, kde udržuje dostatečnou vlhkost i teplotu kolem 18 – 22 stupni Celsia. Nejlépe se vám bude klíčit sója, slunečnice, sezam, řeřicha, pohanka, špalda, kamut, oves, žito, ječmen, cizrna, fazole nebo červená čočka. Pro úplné začátečníky se doporučuje hlavně čočka, fazole mungo a vojtěška. 



Domácí klíčení semen

klíčky
klíčky
klíčky
Kategorie: